Losos ala Peky
Hned v našem prvním receptu se objeví pro naše vody ne moc běžná ryba - losos. Jelikož je ale ulovení lososa v našich vodách teoreticky možné (nezapomínejme však, že je u nás losos celoročně hájen!!) a v mrazáku supermarketů ještě o něco vyšší, není důvod do našeho kulinářského koutku tuto rybu nezahrnout. Losos je velmi oblíbený pro své chutné maso a malou pravděpodobnost uvíznutí kosti. V poslední době jej můžeme stále častěji nalézt na českých štědrovečerních stolech.
Ingredience na lososa ala Peky:
filet lososa
šlehačka
máslo
bílé víno
bílý pepř
sůl
citrón
bageta
bylinkové máslo
Postup:
Filet lososa opepříme,osolíme,zakapeme citronovou šťávou a necháme odležet cca 30 minut. Na pánvi rozpustíme máslo a filet opečeme z obou stran, podlijeme bílým vínem a přiklopíme. Po pěti minutách zalijeme šlehačkou, zakápneme citrónem a ještě necháme chvíli podusit.
Podáváme s čerstvě upěčenou bagetou s bylinkovým máslem...
Dobrou chuť
Komentáře
Přehled komentářů
Odchytíme bolena tak kolem 80cm, ten je už trošku mastnější a na gril se hodí.
Vykucháme, odstraníme šupiny, hlavu a ploutve, nakrájíme na podkovy.
Namarinujeme v olivovém oleji - nebo obyč., dáme rybí koření, necháme přes noc odpočinout a grilujeme na rozpáleném grilu.
Podáváme s čerstvým pečivem
Moc dobré - vlastní zkušenost
Plněný kapr
(Zdeněk, 21. 1. 2009 23:29)
Když se podaří chytnout kapra do 60cm, tak mu necháme hlavu, odstraníme ploutve a šupiny, vykucháme a naplníme.
NÁPLŇ:
pikantní klobáska - nejlépe z udírny :-)
dobrý špek
cibule na půl kolečka
hořčice
sůl
Nejprve kapra vymažeme hořčicí, osolíme a naplníme směsí, která je pokrájená na kostičky a zašijeme nebo spíchneme jehlama špízovýma.
Dáme do pekáče, podlijeme vodou a pečeme 40min až 1h. Nesmí se rozpadnout.
Podáváme s bramborem.
Velice dobré - přeji dobrou chuť!!!
Rybí karbanátky
(Zdeněk, 21. 1. 2009 23:23)
Používáme bílou rybu - plotici, cejna, karas, atd.
POSTUP:
Zbavíme je šupin, vykucháme a dáme do vroucí vody. Obereme je a maso dáme zvlášť a nameleme je na mlínku na maso (malé kostičky se rozemelou).
Přidáme sůl, česnek, strouhanku (aby to drželo při sobě), majoránku, trochu pepře. Uděláme z toho hmotu, uplácáme placky a smažíme jako karbanátek.
Bolen na ohni
(Zdeněk, 21. 1. 2009 23:33)