Okoun na smetaně
Ingredience:
- půl kila okounů
- 50g másla, 40g cibule
- sůl, pepř, citron
- 150g kyselé smetany, 1 - 2 lžíce hladké mouky
- 2 rajčata
Postup:
Okouny povaříme cca. 5 minut v osolené vodě. Poté z nich stáhneme kůži, zbavíme je ocasů a hlav. Na másle necháme zezlatovět nadrobno nakrájenou cibulku. Na ní položíme okouny, zalijeme je 0,5dcl vody, přidáme sůl, citronovou šťávu a necháme je dusit cca. 5 minut.
Ryby potom uložíme na teplou mísu. Do zbylé šťávy vmýcháme smetanu s moukou. Vše osolíme, opepříme a necháme vařit tak dlouho, až vznikne hustší omáčka, kterou následně nalijeme na okouny.
Podáváme s brambory či čerstvým pečivem. Zdobíme zeleninou dle chuti.
Dobrou chuť